POZDRAV SONCU-SURJA NAMASKAR

Joga

Zana Fabjan Blažič

Pozdrav soncu (sanskrtsko Surja Namaskar) je starodavna jogijska tehnika, ki smo jo prejeli od razsvetljenih modrecev iz vedskih časov. Sonce je simbol spiritualne zavesti in v preteklosti je bilo njegovo čaščenje v mnogih kulturah pomemben del vsakdanjika. S poklonitvijo zunanjemu in notranjemu soncu so ljudje želeli pomiriti neobvladljive sile narave ter občutiti stik z božanskim v vesolju in v njih samih. Jogiji so iz obreda čaščenja sonca razvili prakso Surja Namaskar, za katero so menili, da vzdržuje zdravje in vodi v večjo družbeno kreativnost in produktivnost.


Dinamično izvajanje asan samo po sebi sicer ne sodi v izvirni sistem hatha joge, vendar je pozdrav soncu zaradi svoje učinkovitosti postal njen nepogrešljivi sestavni del. S Surjo Namaskar se lahko namreč učinkovito sprostiš, raztezaš mišice, pomasiraš sklepe, mišice in notranje organe, s čimer močno pripomoreš k blaginji in zdravju telesa, obenem pa gre tudi za zelo močno duhovno prakso, ki nas pripravlja na spiritualno prebujenje in s tem posledično širjenje zavesti. Pozdrav soncu je že sam po sebi celostna jogijska praksa, saj vključuje asane (jogijske položaje), pranajamo (dihalne tehnike in kontrolo življenjske energije), mantre in tehnike meditacije. Deluje neposredno na pingalo, tok sončeve energije v našem telesu, in s tem harmonizira energijo tako na fizični kot tudi mentalni ravni.
Surja Namskar je sestavljena iz treh elementov: forme, energije in ritma. Dvanajst asan tvori fizično obliko prakse. Položaji ustvarjajo prano, življenjsko energijo. Ko jih izvajamo enakomerno, ritmično, povezano z dihom, s tem simboliziramo ritme vesolja (24 ur v dnevu, dvanajst faz zodiaka, bioritem telesa …).

Kot kompleks ritma, oblike in energije predstavlja močno transformacijsko silo, ki ima za posledico polnejše in aktivnejše življenje, predvsem pa večje zavedanje čudežev življenja.

Joga

POLOŽAJI

Pozdrav soncu je sestavljen iz dvanajstih položajev, kjer hrbtenico izmenično prepogibamo naprej in nazaj ter krepimo in raztezamo ude.  Prehode med položaji pozorno povežemo s pravilnim dihanjem. Dvanajst položajev predstavlja pol cikla celotnega pozdrava soncu. V drugi polovici ponovimo vseh dvanajst položajev, le da v izpadnem koraku najprej stopimo nazaj in nato tudi naprej z drugo nogo. V celotnem ciklu se torej zvrsti štiriindvajset položajev.
Tukaj naj omenim, da se sanskrtska imena položajev v različni literaturi močno razlikujejo, kar je posledica mnogoterosti jogijskih tradicij. Asane v pozdravu soncu se torej lahko drugače imenujejo, vendar gre za iste telesne položaje.

1. Pranamasana – molitveni položaj

Pozdrav soncu, jogaStojiš v osnovnem stoječem položaju, gori, s stopali narazen v širini bokov. Težo enakomerno porazdeliš po stopalih, zmehčaš kolena, trtico obrneš navzdol in popek potegneš proti hrbtenici. Ramena so sproščena, vrat dolg, prsni koš odprt. Zapreš oči in dlani skleneš skupaj pred prsnim košem. Zavedaš se stika med dlanmi in se mentalno pokloniš soncu, izvoru življenja. Sprostiš celo telo.

 

2. Hasta Uthanasana – zaklon

Pozdrav soncu, jogaOb vdihu  stegneš roke nad glavo ter se nagneš rahlo nazaj. Ramena ostajajo sproščena, napete mišice presredka in trebuha pa zavarujejo spodnji del tvojega hrbta, ko si v položaju.

 

 

3.  Padahastasana – predklon

Ob izdihu prepogneš telo naprej iz medenice, po potrebi pokrčiš kolena, odložiš dlani na tla v bližino stopal in sprostiš vrat, tako da glava prosto pada navzdol. Trebuh naj bo čim bližje stegnom.

4. Ašva Sančalanasana – izpadni korak

Pozdrav soncu, jogaOb vdihu stopiš z levo nogo čim dlje nazaj. Koleno te iste noge lahko položiš na tla, lahko pa ostane iztegnjeno. Dlani ostajata spredaj ob desnem stopalu.

 

 

5. Parvatasana – deska

Pozdrav soncu, jogaZadržiš vdih in desno nogo pridružiš levi ter telo postaviš v izravnan položaj, tako da bi lahko potegnil ravno črto od temena do pet. Pri tem igra veliko vlogo aktivnost rok in pa trebušnih mišic, slednje preprečujejo, da bi se telo povesilo navzdol.

 

 

6. Aštanga namaskaran – gosenica

Pozdrav soncu, jogaOb izdihu odložiš na podlago kolena, prsni koš in brado. Medenica in trebuh ostajata dvignjena od tal, pogled je usmerjen naprej. Dlani ostajajo v bližini ramen, komolci čim bolj ob telesu.

 

 

7. Bhudžangasana – kobra

Pozdrav soncu, jogaOb vdihu spustiš medenico na tla in potisneš trup naprej ter ga s pomočjo aktivnih zadnjičnih, hrbtnih in trebušnih mišic dvigneš v zaklon. Nogi ostajata iztegnjeni na tleh, roki služita pri dviganju trupa, vendar ju izteguješ previdno, glede na gibljivost svoje hrbtenice.

 

 

8. Ardha mukha svanasana – strešica

Pozdrav soncu, jogaOb izdihu dvigneš medenico navzgor, iztegneš roki in nogi ter spustiš navzdol trup ter glavo. Popek čim bolj približaš stegnom, na ta račun lahko tudi pokrčiš kolena. Vrat je sproščen, glava prosto visi navzdol, ramena odmikaš stran od ušes.

 

 

9. Ašva Sančalanasana – izpadni korak

Pozdrav soncu, jogaOb vdihu stopiš naprej med dlani z levim stopalom. Desno koleno je na tleh ali pa ostaja iztegnjeno.

 

 

 

10. Padahastasana – predklon

Pozdrav soncu, jogaOb izdihu stopiš naprej med dlani še z desnim stopalom, telo ostane prepognjeno navzdol, glava naj prosto visi, kolena so lahko iztegnjena ali po potrebi pokrčena.

 

 

 

11. Hasta Uthanasana – zaklon

Pozdrav soncu, jogaOb vdihu se počasi z ravnim hrbtom dviguješ gor, iztegneš roke nad glavo ter se nagneš v rahel zaklon.

 

 

 

12. Pranamasana – molitveni položaj

Pozdrav soncu, jogaOb izdihu poravnaš trup in roki pripelješ nazaj pred prsni koš v molitveni položaj.

 

SPROŠČANJE V POLOŽAJU TRUPLA

Zadnjemu ciklu pozdrava soncu sledi sproščanje v šavasani, položaju trupla. V truplu zavestno sprostiš vse dele svojega telesa do stopnje, ko je telo težko in mlahavo, kot da bi bilo mrtvo. Po nekaj minutah tega položaja sta um in telo v harmoniji, kot prerojena, napolnjujeta pa ju svežina in mir.
Ko po izvajanju pozdrava soncu počivamo v truplu, damo strupom, ki so se izločili med prakso, prosto pot, da zapustijo telo. Tako tudi uravnovesimo delovanje simpatičnega in parasimpatičnega živčnega sistema, eden je bolj aktiven med sekvenco asan, drugi med sproščanjem, s čimer revitaliziramo celotno telo.
V truplu vztrajamo vsaj tako dolgo, dokler se naš dih in srčni utrip ne povrneta v normalno stanje in se mišice ne sprostijo.

Položaj trupla: ležiš na hrbtu na tleh, nogi sta okoli pol metra narazen, s stopali sproščeno obrnjenimi navzven. Roki sta iztegnjeni in za 15–30 cm oddaljeni od trupa, z dlanmi obrnjenimi proti stropu. Glava, vrat in hrbtenica so v isti liniji, brada pomaknjena bolj navznoter, tako da je zadnji del vratu lepo iztegnjen, glava pa naj ne visi ne na eno ne na drugo stan. Telo je popolnoma sproščeno in težko, oči zaprte.

NAPOTKI ZA PRAKSO

Idealen čas za izvajanje je ob sončnem vzhodu, če se le da, nekje na prostem, v lahkih in ohlapnih oblačilih, da lahko koža diha in absorbira sončevo energijo. Če smo obrnjeni proti vzhodu, toliko bolje.

Če ni možnosti vaditi zjutraj, je pozdrav soncu mogoče izvajati ob kateremkoli delu dneva, pomembno je le, da je na tešče, vsaj tri do štiri ure po jedi. Ugoden čas je tudi pred večerjo, saj prebuja prebavni ogenj.

Najboljše je, če se najprej naučimo pravilne izvedbe posameznih položajev. Nato poskušamo sinhronizirati gibanje z dihom (v vodilo nam je lahko, da po navadi vdihnemo pri upogibanju nazaj in izdihnemo pri upogibanju naprej – vse drugo bi bilo nenaravno).

Če izvajamo pozdrav soncu kot samostojno jogijsko prakso, mu lahko dodamo še kak zasuk (med samim ciklom ali po njem) in pa inverzni položaj, kot so sveča, plug, viparita karani itd. Tako bo sklop asan vključeval stoječe položaje, predklone, zaklone, zasuke in inverzije, torej vse elemente, ki celostno vplivajo na naše telo in duha.

Nobenih predpisov ni, koliko ciklov je treba izvajati, treba je le paziti, da se ne izčrpamo. Zavedati se moramo svoje fizične kondicije in meja svojih zmogljivosti ter se izogibati naporu. Ob pretiravanju namreč lahko pride do neprijetnih posledic notranjega čiščenja, kot so akutno vnetje, driska, izpuščaji, čiri in prehladi. Za začetnike je priporočljivo, da se na prakso privajajo z dvema ali tremi cikli na dan. Ko povečajo svojo kondicijo, lahko delajo po 12 ciklov (6 počasnih in 6 hitrih). V terapevtske namene, toda zgolj pod strokovnim vodstvom, lahko vadimo tudi 108 ciklov na dan.

Večji duhovni naboj in simboliko prakse lahko čutimo, če si v začetnem molitvenem položaju v tretjem očesu vizualiziramo podobo rdečega vzhajajočega sonca, ki nas bo navdahnila s sončevo veličino in spokojnostjo najzgodnejšega jutra.

OMEJITVE

Pozdrav soncu nima starostnih omejitev, svetuje pa se, da se starejši ljudje pri praksi izogibajo naprezanju. Otroci naj bi pozdrav soncu začeli izvajati šele po osmem letu starosti, prej ga načeloma ne potrebujejo.

Ker lahko pozdrav soncu preveč stimulira ali poškoduje slabotno srce ali sistem krvnih žil, naj se ga izognejo vsi ljudje z visokim pritiskom, z boleznimi koronarnih arterij ali tisti, ki so preživeli možgansko kap.
Pozdrava soncu naj ne vadijo tudi v primerih kile in črevesne tuberkuloze.

V primerih išiasa in izmaknjenega diska je bolje vaditi druge jogijske asane, ob drugih težavah s hrbtenico pa je, preden začnemo vadbo, vsekakor potrebno predhodno posvetovanje z zdravnikom.

Veliko žensk poroča, da jim izvajanje pozdrava soncu med menstruacijo pomaga ogreti telo in s tem ublažiti krče ter dvigniti razpoloženje. Kljub temu naj se je tiste z bolečimi in težkimi menstruacijami raje izogibajo in naj raje počivajo. Menstruacija je čas, ko prevladuje lunina energija mirovanja in introverzije in bolje je, da se prepustimo naravnim zakonom, kot pa da jim kljubujemo.

Za nosečnice je praksa primerna do dvanajstega tedna nosečnosti, k njej se lahko vrnejo okoli 40 dni po porodu, ko jim bo pomagala tonizirati mišice maternice.


PRANAJAMA

Že sama pozornost na usklajevanje gibanja z dihom je oblika pranajame. Lahko pa praksi dodajamo tudi dihalne tehnike, kot so zadrževanje diha, udžaji  in kaphalabhati.
Udžaji je pranajama, kjer dihamo skozi rahlo stisnjene grlene mišice in pri tem proizvajamo pridušen zvok, podoben črki s pri vdihu in črki h pri izdihu. Tako jasno slišimo svoje dihanje in lažje ohranimo notranjo pozornost.

Kumbhaka ali zadrževanje diha je bistven trenutek v pranajami, v katerem skladiščimo in razporejamo z dihom pridobljeno energijo oziroma prano. V osnovni različici pozdrava soncu izvajamo kumbhako v prehodu iz izpadnega koraka v položaj deske, v zahtevnejši stopnji pa jo dodamo tudi, ko se po vdihu iz kobre dvignemo v strešico in stopimo v izpadni korak, tako da izdihnemo šele, ko prehajamo v predklon.

Kaphalabati je hkrati dihalna in tudi čistilna tehnika, saj čisti naše dihalne poti in sprednji del možganov. Pri kaphalabhatiju sunkovito izdihujemo s pomočjo trebušnih mišic, vsakemu izdihu sledi popolnoma spontan, avtomatski vdih. Kapalabhati lahko med pozdravom soncu izvajamo takrat, kadar dlje časa zadržujemo položaj strešice.

MANTRE

Mantre so kombinacije zvokov, ki s svojimi vibracijami vplivajo na delovanje uma. Lahko jih izgovarjamo naglas, šepetaje ali pa mentalno, kar prinaša tudi najboljše učinke. Kadar mantro ponavljamo z zavedanjem in koncentracijo, naša misel prevzame lastnost zvoka in s tem v telo pošlje njegovo zdravilno energijo. Mantre, ki jih poznamo v jogi, so sestavljene iz sanskrtskih besed, katerih vibracije vplivajo na našo zavest, tudi če ne poznamo njihovega pomena.
Prakso pozdrava soncu lahko pričnemo z naslednjo mantro, se s tem umirimo in telo uglasimo s sončevo energijo, ki ga bo kmalu preplavila.

Surjanamaskara mantra:

Hiranmajena patrena satjasjapihitam mukham
tat tvam pusanapavrnu satjadharmaja drstaje.

Kot pokrov posode, o Sonce, tvoja orbita prekriva vrata do Resnice. Prijazno jih, prosim, odpri in nas vodi k Resnici.

Za samo izvajanje pozdrava soncu pa je pomembnih dvanajst sončevih manter, ki jih lahko praksi dodajamo na različne načine. Lahko izgovorimo po eno mantro na začetku vsakega cikla, lahko pa mantre izgovarjamo pred vsakim posameznim položajem, saj vsaka mantra pripada določeni asani. To zahteva veliko več pozornosti, zato je primerno predvsem za praktikante, ki pozdrav soncu izvajajo že povsem tekoče. Sončne mantre so sestavljene predvsem iz sanskrtskih imen za sonce oziroma sončevo božanstvo.

Sončeve mantre so:

1. Om Mitraja Namaha (pozdrav prijatelju vsega)
2. Om Ravaje Namaha (pozdrav sijočemu)
3. Om Surjaja Namaha (pozdrav njemu, ki zbuja aktivnost)
4. Om Bhanave Namaha (pozdrav njemu, ki razsvetljuje)
5. Om Khagaja Namaha (pozdrav njemu, ki se hitro premika po nebu)
6. Om Pušne Namaha (pozdrav njemu, ki daje moč in hranilnost)
7. Om Hiranja Garbhaja Namaha (pozdrav zlatemu kozmičnemu sebstvu)
8. Om Maričaje Namaha (pozdrav gospodu zore)
9. Om Aditjaja Namaha (pozdrav sinu Aditi, kozmične matere)
10. Om Savitre Namaha (pozdrav poživljajoči energiji sonca)
11. Om Arkaja Namaha (pozdrav njemu, ki je primeren za čaščenje)
12. Om Bhaskaraja Namaha (pozdrav njemu, ki vodi do osvoboditve)

Surji Namaskar pa pripada še sklop šestih semenskih manter (semenske mantre nimajo pomena, imajo pa izredno močne vibracije). Po navadi jih izgovarjamo po vrsti, pred vsakim položajem eno, lahko pa jih izgovarjamo skupaj z osnovnimi sončnimi mantrami (npr: Om Hraam Mitraja Namaha, Om Hreem Ravaje Namaha itd).
Semenske mantre so:
1. Om Hraam
2. Om Hreem
3. Om Hroom
4. Om Hraim
5. Om Hraum
6. Om Hraha

ZAVEDANJE ČAKER

Jogijska anatomija govori o sedmih energetskih centrih, ki so locirani vzdolž hrbtenice. Ti centri so točke, kjer se na svoji poti staknejo trije glavni energetski tokovi oziroma nadiji: sončev tok ali pingala, lunin tok ali ida in tok harmonije, imenovan sušumna. Te vozle energije imenujemo čakre in vsak je povezan z delovanjem določenih organov  in specifičnim psihološkim vidikom naše osebnosti. Njihovo pravilno delovanje je nujno za naše telesno zdravje in harmonijo duha. Na čakre v jogi vplivamo na več različnih načinov, z asanami, dihalnimi tehnikami ali s koncentracijo. Asane na čakre delujejo zaradi stimuliranja z njimi povezanih organov ali tkiv, učinek pa je mnogo večji, če to počnemo zavestno. Na ta način okrepimo tok prane, ki se steka prek njih, njihovo delovanje postane močnejše in tudi pravilnejše.
Med pozdravom soncu čakre uporabljamo kot predmet vizualizacije, ki nam pomaga um potegniti navznoter in se bolj poglobiti v samo prakso. Vsaka asana deluje na svojo čakro in med premikanjem telesa iz položaja v položaj se tudi naša pozornost premika po čakrah. Za takšno vizualizacijo moramo najprej poznati lokacije čaker:

1. Muladhara – med anusom in genitalijami
2. Svadištana – na trtici, lahko pa si jo vizualiziraš nad sramno kostjo
3. Manipura – na hrbtenici v višini popka, lahko si jo predstavljaš v popku ali nekaj centimetrov nad njim
4. Anahata – na hrbtenici za prsnico, predstavljaš si jo lahko na prsnem košu
5. Višudhi – na hrbtenici za grlom, lahko jo vizualiziraš na adamovem jabolku
6. Adžna – v sredini glave v višini obrvi, lahko jo lociraš v točki med obrvema.
7. Sahasrara – na vrhu glave

Med izvajanjem pozdrava soncu se ob posameznih položajih koncentriramo na naslednje čakre:

1. Pranamasana – anahata
2. Hasta Uthanasana – višudhi
3.  Padahastasana – svadištasana
4. Ašva Sančalanasana – adžna
5. Parvatasana – višudhi
6. Aštanga namaskara – manipura
7. Bhudžangasana – svadištana
8. Ardha mukha svanasana – višudhi
9. Ašva Sančalanasana – adžna
10.  Padahastasana – svadištasana
11. Hasta Uthanasana – višudhi
12. Pranamasana – anahata

Na prvo čakro, muladharo, med samo prakso ne vplivamo, vanjo pošljemo energijo, ko pred in po sekvenci položajev počivamo v tadasani (položaju gore), stoje z rokami spuščenimi ob telo, in zavestno občutimo stik stopal s tlemi. Na ta način ozemljimo prano, ki se je pretakala po telesu.
V kundalini jogi pozdrav soncu uporabljamo kot pripravo ostalih čaker na dvig potencialne energije, ki spi v prvi čakri.

SIMBOLIKA POLOŽAJEV

Položaji pozdrava soncu nosijo s seboj tudi psihodinamično simboliko, ki jo lahko uporabljamo kot meditativno tehniko znotraj prakse.

Prvi položaj, pranamasana, simbolizira zoro in zarjo, prvo in zadnjo fazo sončeve poti skozi dan. Predstavlja mir, spokojnost in lepoto sončnega vzhoda in zahoda. To sta dva trenutka v dnevu, ko se izmenjata svetloba in tema in s tem ustvarita močno duhovno atmosfero, duhovno svetlobo, ki nam pomaga poiskati notranje ravnotežje in harmonijo, preden začnemo nov dan ali ko ga končamo.
Začetna pranamasana je torej trenutek, ko se obrnemo sami vase ali se spomnimo svetosti življenja, preden se predamo aktivnostim dneva, ki so ponazorjene z ostalimi bolj dinamičnimi asanami.

Hasta Uthanasana je asana, kjer se iztegnemo z rokami navzgor v zaklon in se pretegnemo po celem sprednjem delu telesa, s čimer z vdihom in z vsako poro telesa posrkamo energijo sonca, ki jo bomo potrebovali čez dan.

Padahastasana oziroma predklon nam da priložnost, da se obrnemo navznoter in poiščemo inspiracijo ali rešitve za probleme, s katerimi se bomo ta dan srečevali. S predhodnim položajem smo iskali navdih v nebesih, s predklonom pa ponovno iščemo stabilnost in realizem zemlje.

Ašva Sančalanasana simbolizira moč in pogum, ki ju potrebujemo, da se soočimo s težavami, in pa samozavest, ki jo vzpostavimo, ko se naše oči zazrejo v tretje oko, center intuicije in notranjega vodstva.

Parvatasana nas tako kot Padahastasana in Ardha mukha svanasana po iskanju stika z božanskim ponovno poveže z energijo in trdnostjo zemlje.

Aštanga namaskara predstavlja trenutek, ko je sonce v svoji skrajni poziciji, torej poldne ali polnoč. Takrat prevladuje pasivna energija tamasa in večina ljudi se počuti utrujene in lenobne. Zato se v tem položaju popolnoma prepustimo energiji poldnevnega sonca in počivamo.

Bhudžangasana  nas prebudi iz opoldanskega dremeža in ponovno se z aktivnostjo, rajasom, dvigamo iz tamasičnega, lenobnega stanja proti harmoniji, satvi. Položaj ponazarja zmago znanja in zavedanja nad ignoranco, ki smo ji bili podvrženi prej v dnevu.

Končna pranamasana simbolizira zaključek dnevnega cikla, ko svoje energije ponovno obrnemo vase, prevrednotimo dan, občutimo hvaležnost in umirimo misli.

To je samo ena od možnih interpretacij cikla asan, ki našo prakso spremenijo iz fizičnega v duhovno doživetje. Zgoraj opisane ali podobne asociacije naš um preusmerijo iz negativnih v pozitivne misli in okrepijo učinek pozdrava soncu na našo samozavest, zavedanje in pozitivni odnos do življenja nasploh.

POZDRAV SONCU ZA TERAPEVTSKE NAMENE

Pozdrav soncu je močno orodje v službi jogijskih terapij, ki sledijo vodilu zdravega duha v zdravem telesu. Asane in pranajame iz omenjenega cikla učinkovito vplivajo na pravilno delovanje našega telesa in vse premalo se zavedamo, kako močan učinek ima pozdrav soncu tudi na naš um in duševno ravnovesje. Ko gre za zdravljenje psihoz, nervoz in živčnih zlomov, naj bi bil velikokrat celo učinkovitejši kot meditacija.
Pozdrav soncu lahko v terapevtske namene uporabljamo v primeru aken, slabokrvnosti, pomanjkanja apetita, revme, glavobolov, astme, prebavnih motenj, nizkega krvnega pritiska, epilepsije, diabetesa, problemov z ledvicami in jetri, utrujenosti, prekomerne teže, menstrualnih težav, motenj v hormonskem sistemu, krčnih žil in nervoz, psihoz, depresij itd.
Za terapijo s pozdravom soncu je nujno potreben nadzor usposobljenega strokovnjaka, ki prilagaja intenzivnost prakse glede na posameznika ali jo ob neželenih stranskih učinkih prekine.

Z jogijskega vidika je človekovo zdravje rezultat neravnovesja v njegovem energetskem sistemu. Bolezen lahko udari iznenada, čeprav je morda že dolgo obstajala v kakšnem izmed subtilnejših energijskih slojev našega telesa, ozdravitev pa leži v ponovni vzpostavitvi energetskega ravnovesja. Da razumemo ta proces, moramo poznati delovanje in funkcijo dveh glavnih energetskih tokov, ide in pingale.
Pingala je tok sončne, moške energije, ki mu pripisujemo aktivnost in fizičnost. Ida je tok lunine, ženske energije, katere glavne značilnosti so pasivnost, čustvenost in dejavnosti uma. Naenkrat je v našem telesu dominantnejši le eden od tokov, vsakih devetdeset minut pa se zamenjata in prevlada drugi. Zgolj nekaj minut ob tej menjavi sta sončeva in lunina energija v harmoniji.
Večina ljudi je nagnjena k prevladi enega od nadijev oziroma tokov. Tisti, ki jim dominira pingala, so zelo ekstrovertirani, srečo iščejo  v zunanjih priznanjih in užitkih. Po navadi so nagnjeni k visokemu krvnemu pritisku in želodčnim razjedam ter izločajo več adrenalina, kot ga potem pokurijo. Bolezni se porodijo zaradi neravnovesja v hormonskem sistemu in prebavnem procesu.
Tisti, ki jim dominira ida, so introvertirani, sanjači, ki veliko razmišljajo, a svoje misli le poredko udejanjijo. Po navadi so zelo občutljivi na dogodke okoli sebe in odnose, v katere so vpleteni. Načeloma so fizično zelo neaktivni in imajo premalo energije, da bi uresničili svoje načrte. Nagnjeni so k boleznim, kot so zaprtje, depresija, anksioznost in razne psihosomatske motnje.
Ključ do zdravja je torej vzpostaviti čim bolj harmonični odnos med ido in pingalo. Pozdrav soncu uravnava predvsem aktivnost pingala nadija, aktivira ga, če je prepasiven, umiri, če je preaktiven. Terapija s pozdravom soncu je priporočljiva predvsem v primerih nizke ravni energije. Sprva sicer povzroča stanja utrujenosti, ki pa so za sanjaški tip ljudi pravzaprav dobra. Zaradi utrujenosti ni prostora za nekonstruktivne misli, pa tudi spanec je boljši, kar obrodi več energije za prihajajoči dan.
Za osebe s preveč energije pa je pozdrav soncu koristen zato, ker jim jo pomaga porabiti.

POZITIVNI UČINKI NA TELO

Pozdrav soncu je praksa, ki ne deluje zgolj na posamezne dele telesa, pač pa na celoten organizem, ga krepi in povečuje učinkovitost našega imunskega sistema.

Topi odvečno maščobo in skladno oblikuje naše telo, okrepi mišice vratu, ramen, rok, zapestja, prstov, hrbta, trebuha, stegen, meč in gležnjev, vendar jih pri tem zaradi hkratnega raztezanja ne razvije preveč.

Vrsta položajev z zaporednim stiskanjem in raztezanjem trebuha masira drobovje in s tem krepi in spodbuja prebavni sistem.

Ureja tudi delovanje maternice in jajčnikov (kljub temu naj ženske v prvih dneh menstruacije in v visoki nosečnosti pozdrava soncu ne izvajajo).

Okrepi živčni sistem z zaporednim stegovanjem in upogibanjem hrbtenice. S tem izboljšuje spanje, povečuje koncentracijo in krepi spomin.

Poveča delovanje srca, s tem pa prekrvavitev celotnega organizma, kar je temelj zdravja. Uravnava krvni pritisk, umirja hitro bitje srca in ogreje okončine.

Naše gibanje uskladi z dihanjem, temeljito prezrači pljuča, obogati kri s kisikom in jo očisti toksinov.

Z vajo tudi toniziramo jetra in zmasiramo ledvica ter notranje trebušne organe in žleze z notranjim izločanjem, s čimer pospešimo razstrupljanje telesa.

 

Zana Fabjan Blažič