STREŠICA ali ADHO MUKHA SVANASANA

Asana strešice je ena izmed temeljnih jogijskih položajev. Je tudi ena izmed asan, ki sestavljajo prakso pozdrava soncu ali Surye namaskar. Čeprav je zelo pomemben povezovalni element, je to asana, ki jo je smiselno spoznati in občutiti kot samostojen položaj. Uvrščamo jo med predklone in inverzije.

 

Adho – navzdol; Mukha – obraz; Svana – pes

V mesecu januarju smo za asano meseca razglasili adho mukha svanasano ali strešico.

Dobeseden prevod imena te asane pomeni navzdol obrnjen pes. V slovenščini ta položaj imenujemo kar strešica.

Kako izvedemo položaj:

  1. Začnemo v položaju mize, na vseh štirih. Vaš hrbet predstavlja površino mize in vaše roke in noge predstavljajo noge mize. Dlani so pod rameni, prsti široko razprti. Kolena v širini medenice.
  1. Spodvihajte prste na nogah. Ob izdihu potisnite zadnjico nazaj in gor. Iztegnite kolena in komolce. S celim telesom tvorite narobe obrnjeno črko V.
  1. V položaju strešice so roke v širini ramen. Preko dlani se aktivno odrivamo od tal, prsti na rokah ostajajo široko razprti. Stopala so v širini medenice in vzporedna. Prsti na stopalih so usmerjeni naravnost naprej. Teža telesa je enakomerno razporejena med stopali in dlanmi. Pazite, da ramena ne zdrsnejo k ušesom. Vrat naj bo podaljšek hrbtenice, ki je dolga in iztegnjena.
  1. Pete skušamo približati tlom. Če lahko, jih odložimo na tla, sicer naj ostanejo dvignjene od tal in kolena rahlo pokrčena.

Ko smo v položaju dihamo enakomerno in počasi, da lažje ohranjamo položaj. Ves čas skušamo ohranjati iztegnjeno hrbtenico, od trtice do vratnih vretenc. Trebušne mišice so rahlo aktivne, dihamo bolj v prsni koš.

Ko želite zapustiti položaj, s izdihom pokrčite kolena in jih spuščajte nazaj na tla. Vrnite se v položaj mize. Po strešici lahko preidemo v položaj otroka/balasane, kjer se umirimo in integriramo učinke strešice.

Adho mukha svanasana

Pozitivni učinki strešice ali adho mukha svanasane:

  • Krepi mišice rok in hrbta.
  • Razteza celotno hrbtenico in zadnji del nog.
  • Poveča krvni obtok in ima pozitiven učinke na možgane.
  • Energizira telo in ga hkrati umirja.

Kontraindikacije in opozorila:
Položaj strešice se odsvetuje osebam, ki imajo visok krvni tlak, kardiovaskularne težave in/ali vnetje ušes, oči in sinusov. Odsvetuje se tudi nosečnicam po prvem trimesečju.

Prispevek pripravila:
Barbara Balažič
Sadhana učiteljica joge

Fotografija je nastala med Sadhana tečajem za učitelje joge. Si želite poglobiti svoje znanje joge in podrobneje spoznati jogijske položaje?
Sadhana šola joge je prava izbira za vas.
Več informacij najdete tukaj.